Subsidieregeling klimaat: ook voor ondergrondse waterberging!

Groningse inwoners en bedrijven kunnen vanaf 1 maart 2022 subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen of het opvangen van regenwater op het eigen terrein. Als u ideeën heeft om een groen dak aan te leggen, uw versteende tuin te vergroenen, bomen te planten, muren te vergroenen, uw regenpijp af te koppelen of een waterberging te maken, dan kunt u hiervoor mogelijk subsidie ontvangen. De gemeente wil zich zo beter wapenen tegen de gevolgen van extreem droog, heet en nat weer.

Voor het aanleggen van een ondergrondse waterberging kunt u gebruikmaken van zogenaamde IBC-containers (Intermediate Bulk Containers). Daarmee kunt u per container 1.000 liter regenwater van het dak van uw huis, schuur of garage opvangen. Met behulp van een pomp en aftappunt buiten kan het regenwater worden gebruikt voor het besproeien van de tuin en andere buitenactiviteiten (bijvoorbeeld om een fiets schoon te maken). Als de containers vol zijn, kan een overloop met terugslagkoppeling zorgen voor afvloeiing naar het riool. Voor minder stevige containers is het raadzaam om ze aan de binnenkant te versterken met bijvoorbeeld oude pvc buizen en aan de bovenkant af te dekken met bijvoorbeeld WPC (vlonder)planken.

Kijk op voor de mogelijkheden en voorwaarden op de website van de gemeente Groningen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *