Bewoners aan de R. Schumanstraat maken pleintje groener en gezelliger

Omwonenden van de R. Schumanstraat in Hoornsemeer keken jarenlang uit op een versteend en ‘deprimerend’ pleintje. Daarom staken buren samen de handen uit de mouwen om het pleintje een make-over te geven. ‘Als ik de deur uitstapte dan zag ik een donker, deprimerend plein. Daar wilde ik verandering in brengen’, vertelt bewoonster Neira.

Zin in een nieuw projectje
In de eerste lockdown, ondertussen alweer bijna twee jaar geleden, begon Neira met het vergroenen van haar eigen tuin. ‘Ik wilde minder tegels en meer ruimte voor insecten en vogels. Vandaar dat ik toen ben begonnen met het planten van struiken en boompjes.’ Na uren tuinieren was de tuin van Neira groener dan ooit en had ze de smaak te pakken. ‘Ik had zin in een nieuw projectje’, vertelt ze met een grijns op haar gezicht. Toen kwam het idee om ook het pleintje in de straat te vergroenen.

Foto’s
‘Ik maakte wat foto’s van het plein en heb die op mijn computer bewerkt’, legt Neira uit. Van bomen, tot een insectenhotel en plantenbakken: alles kwam in haar bewerkte foto’s naar voren. ‘Met die foto’s ben ik naar de buren gegaan en ook zij waren enthousiast om het plein een upgrade te geven.’ Naast de buren schakelde Neira ook de gemeente Groningen in. ‘Ik zag dat de gemeente meedeed aan ‘tegelwippen’, waarbij tegels worden vervangen door groen. Dat leek mij wel wat!’

Buurtbewoners
Verschillende schetsen en ideeën voor het plein werden door zowel buurtbewoners als de gemeente aangedragen. Het plan was na een paar keer overleggen duidelijk. ‘We konden over tot actie! Een paar weken terug hebben we met alle buren die wilden helpen de tegels eruit gehaald. We hebben ruimte gemaakt voor de aannemer die nieuwe struiken, bloemen en bomen plant. Hierdoor wordt het een plein voor een door ons allemaal. We kunnen niet wachten tot het klaar is’, vertelt Neira enthousiast.

Tegelwippen
Wil jij je plein of buurt ook vergroenen? Kijk dan voor de mogelijkheden op de website van Groningen Klimaatbestendig. Door zoveel mogelijk stenen te vervangen voor groene (gevel)tuinen gaan we hittestress en wateroverlast tegen. Ook bevordert het de biodiversiteit.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *