Zaterdag 9 oktober Nationale Boomspiegelfeest

boomspiegel Tuinbouwstraat, foto Martina Hop

Zaterdag 9 oktober is het Nationale Boomspiegelfeest. Dan steken in heel Nederland mensen hun handen uit de mouwen om kale boomspiegels (in Groningen: boomtuinen) om te toveren tot bloeiende feestjes voor de beestjes. Met deze gloednieuwe jaarlijks terugkerende dag wordt gewerkt naar een doel: alle 1 miljoen boomtuinen in de stedelijke omgeving vóór 2030 vergroenen.

De boomtuin is namelijk een ideale plek om de stad verder te vergroenen. Een groene boomtuin draagt bij aan het vergroten van de leefomgeving van heel veel soorten (bodem)dieren en heeft ook voordelen op het gebied van het klimaat. Meer groen maakt de stad tijdens hete zomers weer wat koeler. De beplanting houdt het regenwater ook beter vast. En een groene boomtuin in de straat ziet er ook nog eens kleurig en sfeervol uit. Het Boomtuinfeest draait niet alleen om de aanleg maar ook om het onderhouden van de boomtuin. Zo blijven boomtuinen ook op lange termijn mooi groen. Samen met buurtgenoten zorgen voor het onderhoud is nog eens gezellig ook.

Adopteer een boomtuin
Je hebt vast een boomtuin in je buurt: de kale ruimte rondom een boom. Vaak een plek met hondenpoep, gebruikt als fietsenrek of als handige plek voor het neerzetten van de vuilniszakken. Wat als dat nu eens gaat veranderen in een bloemenfestijn voor bijen en vlinders? Leg ook een boomtuin aan!

Met deze tips is succes gegarandeerd:

1. Adopteer een boomtuin door een melding te doen bij de gemeente: geveltuin aanvragen of boomtuin adopteren. Samen met de buren kan natuurlijk ook.

2. Check de omstandigheden bij de boom. Veel of weinig zon? Droge of natte grond? Kies planten die hierbij passen.

3. Kies als het kan planten die zijn gekweekt zonder gif.

4. Zorg dat de bodem bedekt is zodat de boomtuin geen hondentoilet meer is. Dat doe je makkelijk met bodembedekkers.

5. Plant bloembollen in het najaar voor een vroege bloei. Kies bloembollen die zichzelf vermeerderen, dan heb je het volgende jaar zelfs nog meer bloemen.

6. Vermijd te dure planten. Kopen hoeft vaak niet eens. Kijk eens online voor aanbod van gratis planten of neem eventueel stekjes uit je eigen tuin.

Meer weten over het Nationale Boomspiegelfeest?
Kijk eens op guerrillagardeners.nl/boomspiegelfeest met onder andere ook een test of de boomtuin echt geschikt is en een handig stappenplan voor de aanleg. Met het Nationale Boomspiegelfeest werken Guerrilla Gardeners en Stichting Steenbreek samen om de boomtuin op de kaart te zetten.
Verander een kale boomtuin in een feestje voor de beestjes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *