Vergroen je oprit en laat hem weer ademen!

Heb je liever tegels of groen voor je huis? Een lastige vraag voor veel mensen die in de stad wonen. Omdat het niet altijd mogelijk is om je auto in de openbare ruimte te parkeren kiezen veel inwoners van Groningen ervoor om hun voortuin volledig te bestraten en als oprit voor hun auto te gebruiken.

En dat heeft helaas een paar negatieve gevolgen: bij hevige regenbuien kan het water in een bestrate tuin nergens naartoe. Een bestrate tuin is daarnaast veel heter dan een tuin met gras, bomen en/of struiken. Ook voor vogels, vlinders en bijen is er niets te vinden. Geen voedsel, nestgelegenheid of schuilplek.

Dat kan anders, zónder je parkeerruimte ervoor op te geven. Daarom zijn we eind 2020 gestart met de pilot ‘Groene opritten’. Het idee is simpel: 10 opritten, verspreid door de gemeente, worden voorzien van groen jasje. Stenen eruit, groen erin! Dit kan op een aantal verschillende manieren: Met gras, houtsnippers of kiezels. Voor de helft of geheel bedekt met groen of juist gecombineerd met waterdoorlatende bestrating. Er is meer mogelijk dan je denkt. Bekijk dit overzicht om hier een beeld van te krijgen.

Benieuwd naar fraaie voorbeelden van groene opritten? Kijk dan even op groningenklimaatbestendig.nl.

Zelf doen? Download het stappenplan.
Wil je zelf een groene oprit aanleggen? Download dan het Stappenplan – Groene Oprit. Dit stappenplan is bedoeld om een vergelijkbare oprit aan te leggen als oprit nr. 6:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *