NK Tegelwippen: nog anderhalve maand tot en met 30 september

De sûkerbôle vs. de eierbal, Cambuur vs. FC Groningen en Frysk vs. Grunnings: rivaliteit alom. Dit jaar kwam daar nog een strijd bij, het NK Tegelwippen. Tijdens het NK Tegelwippen strijden gemeenten tegen elkaar om zoveel mogelijk stenen te vervangen door groen. Groningen neemt het hierbij dus op tegen Leeuwarden.

Door het hele land vinden van 30 maart tot en met 30 september derby’s plaats van gemeenten die tegen elkaar tegelwippen. Daarnaast dingen alle gemeenten mee naar de prestigieuze Gouden Tegel. Dat is de hoofdprijs voor de gemeente die de meeste tegels wipt. Voor de eindscore wordt het aantal tegels gedeeld door het aantal inwoners van de gemeente, zodat kleine gemeenten net zo veel kans maken als grote. Op 12 augustus is de tussenstand als volgt: Groningen doet het goed en staat als 16e net boven Leeuwarden (21e). Het kan nog alle kanten op!

Fryslân vs. Grunn
Maar, welke gemeente kan er eigenlijk beter tegelwippen? Groningen of Leeuwarden? Dat hebben we getest. Bekijk het filmpje hieronder voor de uitslag.

https://m.facebook.com/watch/?v=6076115685794972&_rdr

Hittestress
Het NK tegelwippen sluit goed aan bij de klimaatadaptatiedoelstellingen van de gemeente. Hierbij wil de gemeente samen met inwoners aan de slag om zoveel mogelijk stenen te vervangen door groene (gevel)tuinen. Met als reden dat het weer steeds extremer wordt. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend.

Regenwater
Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Het regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Met meer groen bevorderen we ook de biodiversiteit in onze leefomgeving. Daarnaast wijst onderzoek uit dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid. En zeg nou zelf: het ziet er ook veel mooier uit toch!

Meedoen
Heb je tegels gewipt en vervangen door groen? Geef het aantal tegels dan op via de website van het NK Tegelwippen. Dit wordt dan bij de Tegelteller van de gemeente Groningen opgeteld. Kijk voor meer informatie op de website Groningen Klimaatbestendig.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *