Geslaagde Pilot Sociaal Tuinieren in Vinkhuizen

Stenen eruit? Check! Planten er in? Check! Gezelligheid en gesprekken over het wel of niet hebben van groene vingers? Ook check!

In mei 2021 organiseerde Stichting Present een feestelijke projectdag van Sociaal Tuinieren, editie Vinkhuizen. Vier voortuintjes ondergingen met behulp van vrijwilligers een flinke opknapbeurt. Het eindresultaat hiervan is een tuin die makkelijker te onderhouden is en waarbij aandacht besteed is aan het milieu. Minder tegels en meer groen, meer biodiversiteit en betere hittebestrijding van de stad! Daar zeggen wij volmondig ‘ja’ tegen!

(tekst gaat verder onder de video)

Er werd gespit, geharkt, gehurkt, gegraven, gewipt (tegels eruit!), gedelegeerd door tuinontwerper Rixt van De Korenbloem maar ook gelachen, gezamenlijk gegeten, gegierd, gegrold en gejoeld!

Zo slaakte een vrijwilliger een kreetje toen ze een ongewenste plant uit de grond trok en achterover viel. Er was even een moment van paniek, maar vervolgens ging iedereen gedreven verder.
Fanatiek onkruid trekken met elkaar is op een gekke manier verbindend. Iedereen was bovendien lekker de hele middag buiten.

Het contact met elkaar, tussen vrijwilliger, bewoner en betrokken organisaties, was minstens zo fijn als de daadwerkelijke klus. Een 80-jarige bewoonster sprak over het ‘groene DNA’ in haar familie, iedereen in de familie hield van tuinieren en ze vond het lastig dat het haar zelf niet meer goed lukte. Een vrijwilliger herkende dit fenomeen van groen DNA en groene vingers en zo ontstond meteen een leuk gesprek.

Een andere vrijwilliger, student bij NS Navigators, zei: “Ik woon zelf ook in Vinkie” (vinkhuizen). Dat vinden we extra mooi. Voor de buurt, door de buurt. Oftewel: voor Vinkie, door Vinkie. Door Groningers, voor Groningers. Samen maken we Groningen groener en zien we om naar elkaar.

Dank aan de groene samenwerking met WIJ Vinkhuizen, Missie050, en De Korenbloem.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *