Dit voorjaar rijdt er een nieuw type taxi door de gemeente Groningen: de tegeltaxi. Een grote vrachtwagen met grijper komt gratis je tuintegels ophalen. Dinsdag 25 mei reed de taxi door Haren. Het is een initiatief van de gemeente, naar aanleiding van het NK Tegelwippen. De Nederlandse gemeente die tussen 30 maart en 30 september de meeste ‘tegels wipt’ per inwoner en vervangt door groen, wint het kampioenschap. De gratis tegeltaxi moet Groningers motiveren om daar in hun eigen tuin mee aan de slag te gaan.

24 adressen in Haren
Als Ricardo Kuiper dinsdagochtend om 07.30 uur de planning ontvangt, blijkt dat er op 24 adressen in Haren tegels voor hem klaarstaan. Kuiper is vandaag de tegeltaxichauffeur. Met de vrachtwagen moet hij vandaag bij al deze huizen langs om de Harense tuintegels op te halen.

Na tweeënhalf uur zit Kuipers’ wagen aan de maximale belading. Met 7000 kilo in de laadbak rijdt hij richting een recyclebedrijf in Groningen. Daar lost hij, naast een metershoge bult afval. ‘Het zijn voornamelijk grindtegels, stoepranden, gewone tegels, klinkers, dikformaten en gewoon beton,’ analyseert Kuiper zijn zojuist geloste stapel.

Beton voor station
Hendrik Folkers, bedrijfsleider van Recycling Maatschappij Groningen, legt uit wat er met die stapel gaat gebeuren. ‘Het wordt bij ons gebroken, gezeefd en gewassen. Daarna wordt het geleverd aan de betonindustrie om nieuw beton en nieuwe tegels van te maken. Dat beton wordt weer gebruikt voor onder andere het station in Groningen.’

Groen verkoelt
Het zo veel mogelijk vergroenen van de Groningse tuinen is belangrijk, volgens gemeentemedewerker Yvette van Dijk. ‘Het klimaat verandert. Daardoor hebben we te maken met meer wateroverlast en hittestress. Als je veel tegels in je tuin hebt, kan regenwater niet goed weglopen en kan de warmte niet goed weg. Groen verkoelt en draagt bij aan het waterabsorberend vermogen van de tuin.’

Wroeten in de aarde
Bovendien draagt een plantenrijke tuin bij aan de biodiversiteit. Dat zien we bijvoorbeeld in de tuin van Jørn Zeiler uit Haren. Ook hij had vandaag een stapel tegels voor de tegeltaxi klaargezet op de stoep. De stenen zijn nog niet opgehaald, of zijn tuin heeft hij alweer gevuld met boompjes, kruiden, bloemen en fruitstruiken.

‘Als je gestrest of chagrijnig bent, is een tuin gewoon de uitkomst. Het is heel rustgevend om lekker met je handen in de aarde te wroeten,’ vertelt Zeiler. Hij doet het even voor en trekt een paar uitgebloeide paardenbloemen uit de grond. ‘Je voelt de spanning wegvloeien.’

Chauffeur houdt van steen
Zeiler zou een inspiratiebron kunnen zijn voor de tegeltaxichauffeur zelf, die zijn tuin omschrijft als ‘vol met stenen’. Dat is ‘onderhoudsvrij’, maar na vandaag zit Kuiper er toch aan te denken om er ‘links en rechts’ wat tegels uit te halen.

Benieuwd wanneer de tegeltaxi bij jou in de buurt rijdt? Kijk dan voor meer informatie en voor het aanmelden van je tegels op groningenklimaatbestendig.nl.

bron: oogtv.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *