De gemeente Groningen heeft op Goede Vrijdag de drieduizendste geveltuin aangelegd aan het Bernoulliplein in Groningen. In totaal zijn er tien geveltuintjes aangelegd rondom het plein aan de Korreweg. Het initiatief voor de tuintjes komt van de bewoners zelf. ‘We doen dit voor een beter leefklimaat in de buurt’, vertelt buurtbewoner André Degen. ‘En … natuurlijk voor een beter klimaat voor de rest van de wereld.’

De gemeente Groningen is sinds 2015 lid van Operatie Steenbreek, een landelijk initiatief om inwoners te stimuleren om hun omgeving te vergroenen. Sindsdien is er in Groningen circa 10 km aan geveltuinen aangelegd.

Glimina Chakor, wethouder Groen & Klimaatadaptatie: ‘De straten fleuren ervan op en de geveltuintjes leveren een kleine, maar o zo belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Bovendien zijn de tuintjes goed voor het onderlinge contact in de buurt.’ Willen we ons hoofd in de toekomst koel houden, dan hebben we de hulp van onze inwoners hard nodig, benadrukt Chakor. ‘Daarom doen we dit jaar ook mee aan het NK Tegelwippen, want hoe meer tegels we vervangen door groen hoe beter.’

Ook de tegels die gewipt zijn aan het Bernoulliplein tellen mee voor het Nederlands kampioenschap. Per geveltuin gaat het om zo’n 10 tegels. De geveltuintjes worden aangelegd en betaald door de gemeente. Het onderhoud komt voor rekening van de bewoners.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *