Vorige maand is in de Korrewegwijk de eerste groene oprit aangelegd als onderdeel van het proefproject ‘Groene opritten’. Stenen zijn vervangen door nieuwe groene en waterdoorlatende bestrating met betonranden en perzikpitten. Dit voorjaar pakt de gemeente gratis tien opritten aan. Met de proef wil de zij inwoners motiveren om ook hun oprit te vergroenen. Want een groene oprit zorgt voor minder hittestress, betere waterafvoer en het is ook nog eens beter voor planten en dieren.

Op 16 maart besteedde het Reformatorisch Dagblad er in een uitgebreid artikel aandacht aan. Bewoonster Leonie van Dijk koos aanvankelijk voor gewone bestrating, maar merkte al snel dat steen zomers flink wat warmte uitstraalt. ‘Nu willen we graag meer groen en biodiversiteit.’ De verandering kwam mede dankzij haar kinderen, die op een school zitten waar veel aandacht is voor de natuur. Yvette van Dijk (geen familie), die het proefproject coördineert, vertelt: ‘Er kwamen negentig aanmeldingen. Kijkend naar waar het het meest nodig was, wat de motivatie van de aanmelders was en naar diversiteit in ontwerpen, hebben we de tien gelukkigen uitgekozen. Dit is de eerste. Het mooie aan deze aanmelding was dat het van twee buren samen kwam.’ Ook tuinadviseur Rixt van Goslinga, die al vanaf het begin is betrokken bij Operatie Steenbreek, komt aan het woord: ‘Een klimaatadaptieve oprit aanleggen kan overal waar voor het huis geparkeerd mag worden. Dat hoeft niet luxe.’ ‘Maar het wordt wel luxe’, reageert hovenier Arjan Sikkema.

Hier kunt u het hele artikel lezen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *