Vanaf 1 maart konden inwoners van de gemeente Groningen met een forse korting bomen voor 1 euro per stuk bestellen, maar nauwelijks een dag later waren, na de nodige publiciteit, de duizenden bomen en struiken al vergeven.

Met de actie ‘Bomen zijn baas’ trekken de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) en Landschapsbeheer Groningen de komende drie jaar de provincie Groningen door om zoveel mogelijk inwoners te motiveren bomen te planten. Voor de actie werken de partijen samen met lokale kwekers, het aanbod is inheems, past bij de bodem en er is keuze uit ongeveer 40 soorten. De boompjes zijn ongeveer 60 à 80 cm hoog.

eenstijlige meidoorn (foto Erik de Waal)

Bomen zijn baas
Jasper Tiemens, projectleider bij de NMG: ‘De campagnetitel slaat natuurlijk op de lijst met voordelen die bomen brengen in je tuin, op je erf of elders in het landschap. Bomen verbeteren de biodiversiteit, zorgen voor het tegengaan van hittestress in de versteende omgeving, voor schaduw en verkoeling, houden water vast en nemen CO2 op. Bomen, houtwallen en bossen vormen in het landschap een belangrijke habitat voor vele soorten planten en dieren. We kiezen voor inheemse soorten, die goed zijn voor de dieren die hier leven. En van meer groen in je omgeving word je bewezen gelukkiger. Oftewel: bomen zijn baas.’

Plan Boom
‘Bomen zijn baas’ wordt gesteund door de gemeente Groningen en de Provincie Groningen, en is onderdeel van het landelijke project Plan Boom van De Natuur en Milieufederaties en LandschappenNL om 10 miljoen bomen te planten in Nederland, gesteund door de Nationale Postcodeloterij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *