Maak je eigen BIJbibliotheek

Tijdens de Klimaatadaptatieweek die in januari plaatsvond in Groningen, werden mensen opgeroepen om met creatieve ideeën te komen voor een snel op te zetten actie ten gunste van het klimaat. Agnes Bakker liep al een tijdje rond met het idee van een BIJbliotheek en vond dit een perfecte kans om er ook echt iets mee te gaan doen. Een BIJbliotheek is een een mini-bieb met daarin de juiste informatie over hoe je je omgeving kunt vergroenen in een plek waar bijen blij van worden. Naast de juiste boeken vind je ook goede stekjes en goede inheemse zaadjes.

Ze diende het idee in en het werd meteen omarmd door bewoners en dus ook gerealiseerd: in de wijk Laanhuizen is in samenwerking met de bewoners de eerste BIJbliotheek met BIJkletsbank geplaatst. Deze zijn ontworpen en gemaakt door Jeroen Kluitenberg van Kluit & Berg.

We zien dat veel mensen hun tuin willen vergroenen, maar vaak niet de voor de natuur gewenste planten plaatsen. De BIJbliotheek kan hierin voorzien. Ook kan er deelgereedschap aan het biebje worden gehangen en kun je er een BIJkletsbankje bijplaatsen voor de sociale interactie in de buurt.

Door Anne Stalinski is hierover deze flyer met pakkende illustraties ontworpen.

We zouden graag zien dat er op meer plekken in de stad een BIJbliotheek komt. Natuurlijk het liefst door inwoners zelf opgepakt. Om het te stimuleren heeft de gemeente geld beschikbaar gesteld. Niet om het Biebje en het bankje te realiseren, maar wel om de juiste inhoud te leveren wanneer dit is opgepakt en gemaakt door een buurtinitiatief. Dus een BIJbliotheek-pakket! Ben je benieuwd naar dit BIJbliotheek-pakket? Reageer dan op dit bericht, dan nemen wij contact met je op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *