De Oosterpoort is een onder studenten populaire, compacte wijk met relatief veel kleine oudere woningen en weinig groen, op de prachtige ecologische buurttuin na natuurlijk. Gelukkig is Team Groen van Oosterpoort Duurzaam actief aan de slag gegaan om de buurt te vergroenen. Om dat structureel goed aan te pakken hebben ze zelf twee fraaie kleurenfolders gemaakt: eentje over geveltuinen met handige tips over onderhoud en de keuze van planten en eentje over groene daken voor woningen in de Kwintlaan en de Blekerslaan. Het printen van de folders is natuurlijk begrotelijk. Steenbreek Groningen denkt graag mee met groene initiatieven van bewoners. Team Groen vroeg ons of we de folders wilden printen. Daar werken we dan aan mee. Voor ons is dat een kleine moeite en zo houden we de vaart in het vergroenen van onze gemeente.

Anke van der Heide, lid van Team Groen, hoopt op veel respons: ‘Iedereen kan op zijn eigen manier een kleine bijdrage leveren aan meer groen of duurzaamheid. De ene bewoner legt een geveltuin aan, terwijl de andere bewoner de straat schoonveegt. Je kan al in je eigen tuin beginnen. Denk niet te groot of te moeilijk, maar bedenk vooral wat je wel kan doen.’ Bewoonster Annemiek Vos van Kwintlaan over de keuze voor een groen dak: ‘Al jaren willen wij erg graag een groen dak op ons huis. Het lijkt me een geweldig gezicht: een dak vol bloemen en mossoorten, dat isoleert, goed is voor de biodiversiteit en zorgt voor een betere waterhuishouding. Daarbij gaat ons bitumen dak ook nog eens twee keer zo lang mee! We hebben net twee jaar geleden ons dak vernieuwd en dus is dit een heel goed moment om de koe bij de hoorns te vatten.’

Zoals eigenlijk altijd geldt ook hier weer: als de bewoners het initiatief nemen om hun wijk groener en leefbaarder te maken is er veel mogelijk en helpt de gemeente graag een handje. Kijk hier voor meer informatie over de subsidieregeling voor een groen dak en hier voor meer informatie over geveltuinen en boomspiegels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *