Op 1 februari organiseerden Natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE) en Groningen Klimaatbestendig een goed bezochte webinar over het vergroenen van schoolpleinen. Daarin kwamen vragen aan de orde als wat een groen en klimaatbestendig schoolplein is (door Adisa Haurdic), hoe de gemeente kan helpen (Martijn Schuit) en hoe de Brederoschool het heeft aangepakt (Marike Venema). De negatieve gevolgen van de klimaatverandering zijn bekend: extreme weerssituaties met hittegolven, hoosbuien, droogte, hitte-eilanden en hittestress. Dat kan niet alleen tot gevaarlijke situaties leiden (denk daarbij bijvoorbeeld ook aan het uitvallen van nutsvoorzieningen), maar ook tot gezondheidsschade voor vooral kwetsbare groepen als ouderen en kinderen. Martijn vertelde dat uit een modelmatige studie blijkt dat in de gemeente Groningen een 40-tal basisscholen en kinderopvanglocaties te maken gaan krijgen met een directe gevoelstemperatuur van boven de 35 graden.

vergroend schoolplein Brederoschool (foto: copyright IVN Noord)

Gelukkig is daar wat aan te doen, zoals Adisa in het algemeen en Marike voor de Brederoschool lieten zien. De gemeente vindt gezondheid en veiligheid uiteraard heel belangrijk en heeft van het vergroenen van schoolpleinen een project gemaakt. Een groen schoolplein is niet alleen een koeler en biodiverser schoolplein, maar stimuleert ook nog eens de creativiteit van de kinderen (en vast ook van de leraren) en vermindert pestgedrag doordat er veel meer afleiding is. De Brederoschool is al langer een duurzame school en is doorgegroeid naar een klimaatadaptief schoolplein. Daarbij is bij het ontwerp dankbaar gebruikgemaakt van de inbreng van de kinderen. Die wilden nog altijd kunnen sporten, maar ook veel groen langs de randen, bomen, een moestuin, een regenton en zelfs een egelsnelweg via de composthoop. IVN heeft educatieve opdrachtbordjes ontwikkeld voor op het plein bij bomen, vogelhuisjes, regentonnen, moestuin en de gevelvergroening. Daarnaast gaat IVN nog een training op maat geven hoe je dit ‘buitenlokaal’ maximaal in kunt zetten voor de leerlingen.

Duur hoeft het allemaal niet te zijn, zo bewijst de zithoek met boomstammen (‘de plantsoenendienst regelt het!’). En zoals Marike zei: wethouder Chakor komt graag langs om de opening een officieel en feestelijk tintje te geven.

Wethouder Glimina Chakor opent groen schoolplein van de Brederoschool

Martijn maakte ten slotte duidelijk dat er in het kader van Steenbreek al een paar subsidiemogelijkheden zijn voor het aanschaffen van regentonnen en het aanleggen van groene daken, maar dat er momenteel ook gewerkt wordt om het geld dat voor de uitvoering van de klimaatagenda beschikbaar is, ook voor het vergroenen van schoolpleinen in te zetten.

Jurian Bajema van de dienst Stadsbeheer leidde de webinar soepeltjes in goede banen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *