actie ‘Nieuwe dag, Nieuwe boom’ met wethouder Chakor (foto Henk Tammens)

Maandag 7 december bezorgde wethouder Glimina Chakor een Japanse sierkers bij Jasper Koster in De Wijert, waar Jasper erg blij mee is. ‘We wonen sinds kort in De Wijert. De tuin is nog niet zo groen. Met deze boom van de gemeente zetten we de eerste stap naar een groene tuin.’

De sierkers is een van de laatste bomen die de gemeente uitdeelde in het kader van de actie ‘Nieuwe dag, Nieuwe boom’. Vanaf oktober konden inwoners een gratis boom aanvragen voor in hun voor- of achtertuin. Kort na de start hadden al 500 inwoners een boom aangevraagd. Daarmee leveren ze hun bijdrage aan een klimaatbestendige en aantrekkelijke woonomgeving. Van de 500 aanvragen zijn er 365 toegekend, één voor elke nieuwe dag van het jaar.

Aanvragen uit alle buurten en dorpen
De 365 bomen zijn over de hele gemeente verdeeld. Bomen uit wijken en buurten met weinig bomen komen als eerste in aanmerking. Inwoners konden kiezen uit meer dan 15 verschillende soorten. Het krentenboompje en de Japanse sierkers zijn het vaakst uitgedeeld.

Vergroenen van gemeente
Wethouder Chakor is blij met het grote aantal aanvragen. ‘Een concreet project als ‘Nieuwe dag, Nieuwe boom’ spreekt inwoners aan en zorgt ervoor dat ze een bijdrage kunnen leveren aan het vergroenen van de gemeente. Volgend voorjaar geven we een vervolg aan de actie. Inwoners die nog geen boom hebben aangevraagd kunnen dan een aanvraag doen. We breiden de soorten uit om ons bomenbestand nóg diverser te maken.’

Opnieuw meedingen
Alle aanvragen die eerder dit jaar zijn ingediend en niet gehonoreerd konden worden zullen opnieuw meedingen naar een boom. Het groenparticipatieproject is een van de maatregelen van de gemeente om samen met inwoners, ondernemers en organisaties de gemeente te vergroenen. Wilt u volgend jaar ook een boom? Houd dan de website groningenklimaatbestendig.nl in de gaten voor de volgende ronde in 2021.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *