Minder wateroverlast door groen dak gemeentekantoor Gedempte Zuiderdiep

Het gemeentekantoor aan het Gedempte Zuiderdiep kreeg afgelopen zomer een nieuw groen dak. Dat zorgt ervoor dat regenwater niet direct in het riool terechtkomt, het isoleert beter en is goed voor de biodiversiteit. De wethouders Glimina Chakor en Philip Broeksma openden op donderdag 29 oktober het groene dak.

De wethouders Chakor en Broeksma openen het groene dak aan het Gedempte Zuiderdiep.

Door klimaatverandering lopen de temperaturen in de binnenstad in de zomer flink op. De grote hoeveelheid stenen zorgt ervoor dat het riool stevige regenbuien niet aan kan terwijl de bodem uitdroogt. Om bij te dragen aan een klimaatbestendige binnenstad, legde de gemeente een groen sedumdak van 405 m2 aan (zonder daarvoor de subsidiepot voor groene daken aan te spreken). De keuze voor dit gebouw komt niet uit de lucht vallen: het ligt in het hart van de bestrate binnenstad en aan het Gedempte Zuiderdiep is er al jaren wateroverlast bij hevige regenval.

Bent u als particulier of bedrijf ook geïnteresseerd in een groen dak? De gemeente heeft daar subsidie voor beschikbaar die u via het linkje kunt aanvragen. Het subsidiebedrag wordt berekend per m2 dakoppervlak. De aanleg van een groen dak heeft verschillende voordelen: het zorgt voor een betere afvoer van regenwater waardoor het riool minder belast wordt, het isoleert en zorgt voor verkoeling op hete dagen en het is goed voor de biodiversiteit. Groene daken hebben bovendien een langere levensduur. Ze gaan over het algemeen twee keer zo lang mee als een gewoon dak, omdat zonlicht het dak niet aantast. Met deze subsidie is dit jaar al 7.000 m2 groen dak aangelegd in de gemeente Groningen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *