Bomenactie gemeente Groningen

De gemeente Groningen is vorige week gestart met actie ‘Nieuwe dag, Nieuwe boom!’. Belangrijkste doel van de actie: zorgen voor een klimaatbestendige en aantrekkelijke woonomgeving. De gemeente Groningen stelt hiervoor 365 bomen per jaar beschikbaar. Inwoners kunnen kiezen uit 17 verschillende soorten bomen. Er is een ruime variatie beschikbaar. Zo zijn er bomen voor grote en kleine tuinen, bomen die meer vogels, vlinders of bijen aantrekken, maar bijvoorbeeld ook bomen waar eetbare vruchten aan groeien.

lijsterbes, foto Erik de Waal

Online bestellen
Op de site kunnen, zolang de voorraad strekt, inwoners van de gemeente Groningen zelf een boom uitzoeken. Met behulp van de online ‘boomkiezer’ kun je aangeven welke kenmerken van de boom je belangrijk vindt, zodat de boom goed past bij je eigen voor- of achtertuin. Ze worden aan huis geleverd, maar het planten moet je zelf doen. Daarvoor worden heldere instructies meegeleverd. Vraag je vóór 1 november een boom aan dan ontvang je mogelijk dit jaar nog een boom. Aanvragen na 1 november zullen meegaan in de volgende ronde in het voorjaar.

Aanpassen aan klimaatontwikkeling
Met de huidige klimaatontwikkelingen wordt de waarde van bomen steeds duidelijker. ‘Om onze leefomgeving klimaatbestendig en leefbaar te houden zijn bomen ontzettend belangrijk. Ze zorgen voor verkoeling op hete dagen, houden regenwater vast en zijn aantrekkelijk voor insecten en dieren. Als gemeente Groningen nemen we graag het voortouw om samen met onze inwoners voor meer groen te zorgen. Deze actie zien we als een stap in de goede richting’, aldus wethouder Glimina Chakor.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *