Eerlijk is eerlijk: ‘Het ziet er nu nog wat magertjes uit’, aldus initiatiefnemer Jarno Broekhuis over de 5 plantenbakken die eind mei verrezen aan de Oosterkade. Het wachten is nog op de kleuren van het geplante siergras, de vaste plant geranium, vlinderstruik, kattenkruid en de groenblijvende sneeuwbal.

de initiatiefnemers van de plantenbakken Jarno Broekhuis en Peter Doting

Jarno is mede-eigenaar van de Calculus Groep, een overkoepelende BV van projectontwikkelaars, die sinds de jaarwisseling aan de Oosterkade zit. Tijdens de verhuizing ontstond het idee voor de plantenbakken. ‘Ook om de wildgroei van geparkeerde fietsen op sommige momenten tegen te gaan.’ Er wonen veel studenten en het naastgelegen lasergamecentrum trekt eveneens publiek aan. Hij nam contact op met Henk Boldewijn van de bewonersorganisatie en samen zijn ze enthousiast aan de slag gegaan om de kade te vergroenen.

lage begroeiing
Bewoner Peter Doting sloot zich aan als initiatiefnemer: ‘Het soort beplanting is bepaald door de reactie van de ondernemers en bewoners. We haalden meningen op en zijn twee keer bij elkaar geweest. Daar kwam een aantal dingen uit. Zo zijn de panden aan de Oosterkade van binnen donker, daarom wilden we de begroeiing laag houden. Ook het belang van laden en lossen voor de bedrijven speelde mee.’ Omdat niet iedereen daarbij een plantenbak voor de deur zag zitten, werd het er eentje minder.

gemeente
De bewonersorganisatie stapte met het idee naar de gemeente. Ze kwamen uit bij groencoördinator Laurens Stiekema die het initiatief begeleidde, de bakken regelde en liet neerzetten. ‘We wilden voor het plantseizoen planten en dat is gelukt. Ik ben prettig verrast over de snelheid waarmee de gemeente het heeft uitgevoerd en dat er budget voor was’, aldus Boldewijn. Het blijkt echter nog niet bekend bij de initiatiefnemers dat ze de planten zelf moeten onderhouden. ‘Maar ik wil wel schoffelen, dat maakt mij niet uit’, lacht Boldewijn. ‘Ik heb ze na de warme dagen voor de zekerheid alvast zelf water gegeven’, lacht Broekhuis.

Wilt u ook een groenere straat? Kijk dan hier op de website van de gemeente.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *