Een sfeervolle groene jaren dertigstraat, dat is de De Sitterstraat in Helpman. En de straat is nóg mooier geworden: 21 bomen kregen een ‘boomtuin’. De gemeente haalde tegels eruit, leverde aarde en de basisbeplanting, de bewoners maken het af met eigen groen. Karin Hoogterp schreef vorig voorjaar in de straatappgroep dat ze wel boomtuintjes in de straat zou willen. De straat reageerde enthousiast. ‘Veel bewoners zijn geïnteresseerd in duurzaamheid’, zegt Karin. ‘En toevallig had een buurvrouw nét een aanvraag gedaan bij de gemeente. Bijna iedereen in de straat wilde wel meedoen. We hebben toen een apart appgroepje gemaakt. In overleg met Laurens Stiekema van de gemeente kwamen we tot 21 boomtuinen. Elk tuintje wordt straks door twee huishoudens onderhouden. Zij halen onkruid eruit en geven af en toe water.’

Maagdenpalm
De bewoners gingen naar de Kruidhof in Buitenpost om te kijken welke planten het goed zouden doen in de straat. En ze keken bij andere wijken in de stad, om beter te kunnen formuleren hoe ze het zélf wilden hebben. ‘We willen het beeld van eenheid bewaren in de straat. Daarom levert de gemeente voor elk boomtuintje dezelfde plantjes, zoals vrouwenmantel en maagdenpalm. Maar we geven ook zélf invulling aan de tuintjes. We hebben het erover gehad om eigen tuinplanten te stekken. En zelf wil ik er wel eetbare dingen in.’ Boomranden van cortenstaal schermen de tuintjes af en zorgen voor voldoende loop- en parkeerruimte. ‘De gemeente heeft ons veel werk uit handen genomen en goed geholpen’, vindt Karin.

Extra veel aanvragen
De Sitterstraat is niet de enige straat waar bewoners gezamenlijk boomtuinen aanleggen. ‘Eerder dit jaar gebeurde het ook al aan de Kerklaan, de Gratamastraat en een zijstraatje van de Petrus Campersingel’, zegt Laurens Stiekema, groencoördinator van de gemeente. ‘Het afgelopen halfjaar zijn er al 300 aanvragen voor boom- en geveltuinen gedaan, vanwege corona zijn dit er extra veel. Bewoners wandelen rond en zien het in andere straten.’ En dit werk kan gewoon doorgaan, want iedereen werkt buiten, met 1,5 meter afstand.

Wilt u ook bijdragen aan een groene straat? Kijk dan hier op de website van de gemeente.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *