In dit weekend van de Nationale Bijentelling krijgen de bijen er hulp bij: de app ´BijerBij´. Met deze app kan iedereen, in stad, dorp en in het buitengebied, die iets goeds doet voor de bij dit aan anderen laten zien. De bedoeling van de app is veel informatie te geven over maatregelen voor de bijen en dat gebruikers elkaar gaan informeren maar ook stimuleren. De gratis app ´BijerBij´ is een initiatief van de Groninger agrarische collectieven.

Dat het niet goed gaat met de bij is inmiddels algemeen bekend. Er zijn veel initiatieven om de bij te helpen. Dit weekend is er de Nationale Bijentelling, georganiseerd vanuit Nederland Zoemt. De vele initiatieven laten zien dat het niet moeilijk is om de bij te helpen: iedereen met een tuin of balkon kan bloemen laten groeien en zo voedsel bieden aan bijen. Met een bijenhotel, een hommelhotel of een stukje open grond bied je wilde bijen nestelgelegenheid. En door minder insecticiden te gebruiken zorgen we dat meer insecten – bijen dus ook – kunnen overleven.

De app ´BijerBij´ werkt eenvoudig: iemand die een bijvriendelijke maatregel heeft genomen kan deze met een foto en een korte beschrijving melden in de app. Deze informatie wordt geplaatst in een tijdlijn zodat anderen dit kunnen bekijken. De genomen maatregelen komen ook op kaart, zodat men kan zien welke maatregelen er in de eigen buurt genomen zijn.  De app ‘BijerBij’ richt zich op de honingbij én de wilde bij (inclusief de hommels). De app is landelijk te gebruiken.

Foto ANOG: Laura Milatz (rechts) en Trudy van Wijk (links), die betrokken waren bij de ontwikkeling van ´BijerBij´, plaatsen een hommelhotel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *