Het centrum van Groningen is weer een stukje groener; begin november zijn er in de Folkingedwarsstraat en Schoolholm vijf geveltuintjes aangelegd. Deze straten waren van gevel tot gevel grotendeels bedekt met steen, maar staan er nu een stuk fleuriger bij. 
 
De aanleg van de geveltuinen gebeurde op initiatief van bewoner Astrid van der Werf. Zij had zelf al een geveltuintje aangelegd voor haar huis, maar zag in omliggende straten dat de gemeente dit ook voor mensen aanlegde. Aangezien de Folkingedwarsstraat volgens haar wel wat meer groen kon gebruiken, ging ze op zoek naar mogelijkheden. Via het loket van de gemeente Groningen kwam ze in contact met coördinator groenparticipatie Laurens Stiekema.

“Ik heb een flyer gemaakt en bij buren in mijn eigen straat en de Schoolholm in de bus gedaan. Geïnteresseerden konden contact opnemen met Laurens, waarna hij de aanleg van de geveltuintjes regelde met de uitvoerder. De plantjes kunnen ze zelf uitkiezen, waardoor mensen precies kunnen planten wat ze zelf willen. Het ziet er nu al een stuk mooier uit!”. Astrid hoopt dat deze geveltuintjes aanzetten tot nog meer vergroening en tuintjes in het centrum van de stad.

Zelf heeft Astrid gekozen voor vlinder- en bij-vriendelijke planten in haar geveltuin. De geveltuin staat in de zon, dus lavendel en stokroos doen het er goed!

Wildplassen omdenken

De overkant van de straat krijgt minder zon, en bovendien is daar een hoekje waar veel honden en mensen tegenaan plassen.

Astrid: “Ik ben op zoek gegaan naar een plant die het goed doet in de schaduw en juist een voordeel heeft van urine, en die bestond zowaar! In overleg met Laurens zijn daar twee schijnhulsten (Osmanthus heterophyllus) geplaatst. Deze zijn wintergroen, hebben baat bij de stoffen uit urine en bloeien mooi met witte geurige bloempjes. Echt een aanwinst voor de straat!”. 

Schijnhulst

Groningers + Operatie Steenbreek = Groenere Stad
Ook bijdragen aan een groenere stad? Ga langs de buren en inventariseer hun interesse voor een geveltuin. Neem contact op met Laurens Stiekema en wie weet breek jij binnenkort ook stenen in je straat om geveltuinen aan te leggen. Contact opnemen kan via gemeente.groningen.nl/geveltuin-aanvragen
 
Van verstening naar vergroening
De gemeente Groningen ondersteunt al langer bij de aanleg van geveltuinen, om verzakkingen in het trottoir te voorkomen en voor meer groen in de stad. De gemeente is actief als lid van Operatie Steenbreek. Dit is een landelijke campagne voor de vergroening van tuinen, om zo de oprukkende ‘verstening’ van tuinen tegen te gaan. Onder het motto tegels eruit, tuin erin’, vinden door heel Nederland acties plaats.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *