Op woensdag 13 september om 17.30 uur –en daarna ieder half uur- is op OOGTV de laatste aflevering van GoudGroen te zien. In de laatste aflevering bezoekt Carla Veldhuis bewoners wiens betegelde tuin een groene metamorfose onderging en die een groen dak kregen. Is de onttegelde tuin een succes? Hebben ze nog last van het regenwater ervaren? Was het veel werk om de tuin te onderhouden? Waren er vlinders en bijen? Was het merkbaar koeler in de slaapkamer? Bekijk het allemaal in de laatste aflevering!

In groene tuinen wordt het regenwater gewoon in de grond opgenomen, terwijl het in een tuin met veel verharding allemaal in het riool terechtkomt. Of het stroomt naar het laagste punt: de kelder of kruipruimte. Dat de laatste aflevering werd opgenomen op een druilerige dag was eigenlijk wel een aardige bijkomstigheid, zo kon meteen de proef op de som worden genomen.

Carla Veldhuis: “Ik denk dat een boel mensen niet beseffen wat de gevolgen van een betegelde tuinen zijn. Behalve dat het verhaal over regenwater – riolen kunnen overstromen tijdens hevige regenbuien- houden stenen de warmte in de stad lang vast (ongezond) en kan de stadsnatuur niets in een tegeltuin. Met de tuinmake-overs laten we zien hoe je vrij gemakkelijk en snel, een fijne, onderhoudsarme, niet kostbare tuin kunt aanleggen. In de laatste aflevering zijn we benieuwd naar de reacties van de nieuwe groene tuineigenaren. En zien we de tuin drie maanden na de aanleg ervan. Rixt Langeveld (die de tuinontwerpen maakte) kennende zijn die nu vast groen en bloeiend!

 

Veldhuis hoopt dat er ook een vierde seizoen kan komen: “Uiteraard gaan we graag door met het inspireren van Groningers en het daadwerkelijk onttegelen van tuinen! Het programma is bedoeld als voorbeeld en ter inspiratie voor anderen. Om te laten zien wat er in onze gemeente allemaal wordt ondernomen. En die tuinen? Die moeten écht groen! Nu en voor de toekomst: dat is zelfs wetenschappelijk aangetoond.”

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *